سنگ ها را وا بکنیم!
چرا خواندن این مقاله مهم است و هدفش چیست؟
اگر به زندگی خود و اطرافیانمان نگاه کنیم به موضوعات زیادی بر خواهیم خورد که باعث شده است در مسیر پیشرفتمان دچار مشکلاتی شویم، یکی از آن موضوعات یا بهتر بگویم مهارت ها همین واکندن سنگ هاست، یعنی این مهارت را نداشته ایم که چطور محترمانه و با قاطعیت حرف هایمان را بزنیم و همه چیز را از قبل طی کنیم تا دچار تبعات آن نشویم. خیلی خوشحالم که این مهارت را یاد گرفته ام و با شما عزیزان به اشتراک می گذارم.
هدف این مقاله این است که چگونه تمام سنگ هایمان را در موقعیت های گوناگون با شخص یا اشخاص وا بکنیم، یا در واقع تمام آنچه که لازم هست را با آنها طی کنیم تا دچار پیشامدها و تبعات آن نشویم، امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت ببرید.
سنگ ها را وا بکنیم یعنی چی؟
در خراسان قدیم که ترازوهای امروزی نبودند، برای وزن کردن اجناس مختلف در فروشگاهها، از سنگهای ترازو استفاده میشد. آن وقتها معمولاً خریداران هم برای خودشان سنگی داشتند و برای اطمینان اجناس را با سنگ خود هم میسنجیدند. اما چون معمولاً به دلیل ساییدگی یا خوردگی، وزن بعضی از سنگها تغییر میکرد، گاهی اتفاق میافتاد که بین فروشنده و مشتری به دلیل تفاوت وزن سنگها، اختلاف پیش میآمد.
در چنین مواقعی دو طرف ماجرا به اماکن رسمی میرفتند و جنس را با سنگ معتبر میسنجیدند تا اختلافشان برطرف شود. مردم هم میگفتند «سنگها را واکندند». رفته رفته این جمله تبدیل به مثل شد و هروقت دو نفر با هم در مسئلهای اختلاف پیدا میکردند، میگفتند: «بیا بنشینیم و سنگها را وابکنیم».
همه ما مطئناً شرایطی را در زندگی خود داشته ایم که نیاز بوده است سنگ هایمان را با کسی وا بکنیم از دوران مدرسه که وقتی قرار بود چیزی را به دوستمان قرض بدهیم تا دوباره طبق قرارمان آن را پس بگیریم تا دوران بزرگسالی که شاید هر روز قرار باشد با کسی یا اشخاصی سنگ هایمان را وا بکنیم، اما نه در مدرسه کسی به ما یاد داده است که چطور محترمانه این کار را انجام بدهید و نه در بزرگسالی!
“در این مقاله خیلی ساده و کاربردی یاد خواهید گرفت که چطور محترمانه، قاطعانه و منصفانه سنگ هایتان را با کسی وا بکنید. به عبارتی چطور از قبل با او طی کنید تا در مراحل بعدی کارتان به مشکل بر نخورید!”
سرش به سنگ خورده
این ضرب المثل را شنیده اید که می گویند” فلانی سرش به سنگ خورده! ” یا “فلانی سرش به سنگ خواهد خورد!” معنی اش این است که کسی کار اشتباهی انجام داده است و یا راهی اشتباه رفته است و الان در حال تحمل کردن رنج و دردسرهای آن است، به عبارتی همان تجربه آموختن، گوشمالی و تنبیه شدن! در این مقاله می خواهیم این ضرب المثل را ربط بدهیم به کسانی که بابت طی نکردن از قبل یا همان وا نکندن سنگ ها در ابتدا، سرشان به سنگ خورده است، در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره می کنم.
سر به سنگ خورده ها
داستان اول: چند سال پیش وقتی که در یک کانون تبلیغاتی به عنوان طراح کار می کردم، مدیریت آنجا تصمیم گرفت یک دفترچه تبلیغاتی تقریباً با 40 صفحه به چاپ برساند که بعد از مراحل بازاریابی آن، طراحی 40 صفحه توسط بنده شروع شد، طراحی این کتاب تقریباً یک ماه زمان برد، بعضی از مشتریان کنسل کردند و یکسری شرایط به وجود آمد که آن کار به چاپ نرسید! نکته این است، وقتی که کارهای طراحی شده در طول ماه من محاسبه شد، متوجه شدم که کار دفترچه 40 صفحه ای اصلاً محاسبه نشده است.وقتی از مدیر سوال کردم گفت: ” این کار چاپ نشده است و من سودی نداشته ام که بخواهم هزینه طراحی اش را پرداخت کنم! ” با تعجب گفتم ولی من وظیفه خود را انجام داده ام و کار به پایان رسیده است! اما نتیجه نداد و الان متوجه شده ام که مقصرم و باید اول کار با او طی می کردم و این شرایط را پیش بینی می کردم.
داستان دوم: مربوط می شود به سال 96 که من تصمیم گرفتم کافه صبحانه بزنم و 3 ماه به دنبال مغازه بودم که بلاخره مغازه مورد نظرم پیدا شد که البته هنوز کامل نبود و داخل آن نیاز به سیمان کاری و کچ کاری داشت و صاحب مغازه گفت اگر خودتان کسی را می شناسید، بیاورید تا کار را به اتمام برساند و من هم چون سرعت کار برایم اهمیت داشت اولین کسی که به ذهنم رسید یکی از اقوام نزدیکم بود، با خودم گفتم بحرحال
کار، نهایتاً 10روزه و با هزینه پایین تر به پایان برساند، اما نتیجه برعکس شد و کار ما تقریباً 40 روز طول کشید که البته با هزینه بیشتر.آشناست و کار را سریع تر پیش می برد و با صاحب مغازه مطرح کردم و گفتم ایشان هست مطمئناً هم ارزان تر هم سریع تر کار را تمام می کند. قرار شد
داستان سوم: داستان سوم، داستان شما یا اطرافیانتان می تواند باشد! قطعاً شما یا اطرافیانتان هم بابت طی نکردن از قبل دچار یکسری مسائل شده اید، لطفاً یک دقیقه صبر کنید و مقاله را ادامه ندهید و سعی کنید آن داستان و مشکلاتی که در پی داشت را بیاد بیاورید.
کمی تأمل:
به راستی با نداشتن مهارت “طی کردن از قبل” چقدر زمان از دست داده ایم؟ چقدر پول از دست داده ایم؟ چقدر بهترین لحظات عمرمان را که می توانست به شادی با عزیزانمان بگذرد را از دست داده ایم؟چقدر پسرفت کرده ایم؟و کلی چقدرهای دیگر که امیدوارم با مطالعه این مقاله به اینها پایان دهید.
اگر از قبل سنگ ها را وا نکنیم!
طی کردن از قبل در هر کاری و هر شرایطی بسیار تا بسیار مهم است مخصوصاً در کشور ما که خیلی ها با همدیگر رودربایسی دارند، یکی از دلایل اصلی کار نکرن به صورت شریکی یا گروهی هم همین است که ما همه چیز را از قبل پیش بینی و طی نمی کنیم.
معمولاً وقتی از کسی می پرسیم شریک خوب است یا خیر می گوید: “اگر شریک خوب بود خدا هم شریک داشت”.
سوال: به نظر شما اگر از قبل طی نکنیم چه تبعاتی ممکن است برایمان داشته باشد؟
در ادامه به چند نمونه از مهمترین آنها اشاره می شود:
از دست دادن هزینه (زمان یا پول)!
وقتی از قبل طی نمی کنیم، زمان ها و شاید پول های زیادی را از دست می دهیم، داستان های بنده را بیاد بیاورید وقتی که پسر عمویم 30روز کار را دیرتر تحویل داد و یا اینکه در داستان دوم یک ماه زمان گذاشتم برای طراحی آن دفترچه، بدون هیچ دستمزدی یا خیلی وقت ها به دلیل طی نکردن از قبل کار به جاهای باریک می کشد، مثلاً پولی را از دست می دهید و برای پس گرفتن آن شاید ماه ها و یا سال ها باید زمان بگذارید! و بعد هم نشخوارهای ذهنی اش شما را رها نخواهد کرد.
بحث و درگیری!
در برخی موارد وقتی که از قبل طی نمی کنیم ممکن است بحث و درگیری رخ بدهد و جالب اینجاست قبل از انجام کار هر دو طرف خیلی قربان صدقه هم می روند و تعارفات یا بهتر بگویم دروغ های الکی رد و بدل می کنند! اما وقتی کار، طبق خواسته آنها پیش نرفت همدیگر را نمی شناسند و در برخی موارد می بینید که متأسفانه بحث و درگیری های لفظی و فیزیکی شروع می شود.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که موقع گرفتن تاکسی دربست به راننده می گویید می خواهم بروم فلان جا و او در پاسخ می گوید چشم سوار شو برویم اما هر چه می گویید، خب هزینه اش چقدر می شود؟ پاسخ هایی از این قبیل می شنوید: “حالا سوار شو زیاد نمی گیرم، خیالت راحت سوار شو، بشین حالا با هم راه میاییم! ” و بعد از رساندن شما به مقصد مبلغی را می گوید که برق از چشمانتان بیرون می زند و احتمالا با بحث و شاید هم درگیری کار تمام شود!
آدم بدی می شویم!
وقتی که قاطعانه از قبل طی نکنیم نزد دیگران آدم بدی می شویم، مثلاً شخصی در کسب و کارش بدون گرفتن چک و یا تعهد دیگری کالای قرضی می دهد و دیگران هم طبق قول و تاریخی که برای بازپرداخت آن کالا توافق کرده اند، عمل نمی کنند، وقتی که برای پرداختش با آنها تماس می گیرید علاوه بر اینکه امروز و فردا می کنند، نزد آنها نیز آدم بدی می شوید و شاید هم به این جملات ختم شود که « چقدر پول دوستی، دزد که نیستم! فرار که نکردم!» و جالب اینجاست اغلب این افراد کالاهایی مانند کالاهای شما را در جای دیگر نقدی می خرند!
اقدام کن:
همین الان لطفاً تمام « طی نکردن های قبل خود را » بیاد بیاورید و تبعات آن را تیتروار بنویسید.
اگر از قبل سنگ ها را وا بکنیم!
در بخش قبلی به تبعاتی اشاره شد که ممکن است با طی نکردن از قبل برایمان رخ بدهد و حالا برویم سراغ اینکه، اگر از قبل طی کنیم چه پیشامدهایی دارد و اگر این مهارت را بلد باشیم تبدیل به چه انسانی می شویم.
رودبایسی کنار می رود
افرادی که همه چیز را از قبل طی می کنند با هیچ کس رودربایسی نداشته و خیلی راحت مواردی که نیاز هست را طی می کنند و کسانی که با این اشخاص در ارتباط هستند، می دانند که اگر درخواستی داشته باشند این افرد با آنها رودربایسی ندارند و بدون تعارف همه چیز را طی می کنند.
در مسیر رشد و پیشرفت
جاده ای را تصور کنید که پر از ایستگاه های طی کردن هست و شما با ماشینتان به سرعت در حال حرکت هستید و وقتی به هر ایستگاه می رسید باید توقف کنید و یکسری چیزها را طی کنید و بعد به مسیرتان ادامه بدهید.
فردی که به طی کردن مسلط است، چند ثانیه توقف می کند و بعد با همان سرعت پیش می رود اما فردی که این مهارت را بلد نیست علاوه بر اینکه مدت زیادی در ایستگاه ها می ماند و معطل می شود، ممکن است بعضی ایستگاه ها را هم به دلیل نبود این مهارت رد کند.
با رد کردن ایستگاه ها، به پلیس راه که می رسد جریمه می شود و تا زمانی که جریمه های خود را پرداخت نکرده است حق ادامه مسیر را نخواهد داشت، بنابراین با طی کردن از قبل تمامی ایستگاه ها (همان اتفاقاتی که در زندگیتان رخ می دهد و باید در آنها از مهارت طی کردن استفاده کنید) را با سرعت رد کرده و مسیر رشد و پیشرفت، برایتان هموارتر خواهد شد.
اعتماد به نفس بالا
وقتی از قبل طی می کنید علاوه بر اینکه اعتماد به نفس شما بالاتر می رود زندگی شادتری را هم تجربه خواهید کرد.
برنامه ریزی و مدیریت زمان
افراد طی کننده از قبل با وجود این مهارت، کمتر به مشکل برنامه ریزی و مدیریت زمان روبرو می شوند. همین امروز یکی از دوستانم را دیدم که در حال ساخت و ساز و تکمیل خانه خود بود و ناراحت از اینکه خانه اش به دلیل بدقولی استادان بنا سر موقع تکمیل نشده و این در حالی است که به صاحب خانه فعلی اش قول داده بود که سر تاریخ مشخص خانه را تحویل بدهد و حالا چند هفته است که علاوه بر اینکه نزد او بد قول شده است، وی هر روز برای تخلیه خانه خود پیگیری می کند ، از آن طرف استادان بنا هم به شهر خودشان رفته اند و پاسخگوی او نیستند، و اکنون تمام برنامه های او بهم خورده است.
چرا از قبل سنگ هایمان را وا نمی کنیم!
به نظر شما چه عواملی می تواند وجود داشته باشد که باعث شود خیلی از افراد با اینکه می دانند همه چیز را باید از اول طی کنند تا بعداً درگیر تبعاتش نشوند، اما باز هم این کار را نمی کنند؟ در ادامه به برخی از این عوامل می پردازیم.
رفتار خجولی گری
خیلی از افراد به دلیل نداشتن مهارت و رفتارهای اشتباه، خجولی گری می کنند و در بیشتر مواقع چیزی را از قبل طی نمی کنند و با برخی از دلایلی که در ادامه اشاره می شود، خود را در آن موقعیت قانع می کنند.
دلایل قانع کننده
بعضی از افراد هستند که با دلایل قشنگی که برای خود و دیگران می آورند از قید طی کردن می گذرند، دلایلی مثل:
“طرف آشناست! بنده خدا گیره! میشناسمش! چند ساله با هم دوستیم! آدم خوش قولیه! بدی ازش ندیدم! هیچ کس روی حرفش حرف نمیزنه! همه قبولش دارن! اشکال نداره این دفعه! حالا دفعه بعد اگه تکرار شد باهاش طی می کنم!
ترس ها
ترس هم یکی از عواملی است که باعث می شود سنگ هایمان را وا نکنیم ترس هایی مثل:
مورد انتقاد واقع شدن: شخص می گوید اگر پیشنهاد طی کردن را بدهم، شاید طرف مقابلم بگوید: به من اعتماد ندارد! یا مثلاً دیگران بگویند چطور به فلانی اعتماد نداری او یکی از بهترین و خوش اخلاق ترین کاسبان این شهر است!
ترس از دست دادن: در زمینه کاری بعضی وقت ها پیش می آید که شخصی از ما درخواستی داشته باشد و باید در قبالش به ما پول بدهد. اما با آن طی نمی کنیم چون می ترسیم که ناراحت شود یا مبادا کارش را به شخص دیگری بدهد.
یا در زمینه عاطفی با شخصی که دوستش داریم طی نمی کنیم چون می ترسیم که مبادا ناراحت شود و نظرش در مورد ما تغییر کند.
دام پاداش های مثبت
خیلی وقت ها هم پیش می آید، با اینکه طی نکردیم اتفاق خاصی رخ نداده باشد و کارها طبق روال پیش رفته باشد و در موقعیت های بعدی هم به خودمان گفته ایم: “خداروشکر تا بحال هیچ موردی نداشته ام این هم مثل همانهاست”.
اما دوستان عزیز لطفاً به رفتار خود آگاه باشید، و گول پاداش های مثبت را نخورید!
آگاه باشید!
شاید فقط با یک بار طی نکردن
تمام دست آوردهای خود را به باد بدهید.
در این بخش به ابزارهایی که قبل از شروع طی کردن باید داشته باشیم اشاره خواهد شد. این ابزارها در واقع همان مهارت هایی است که برخی از افراد به صورت ذاتی دارند و برخی هم باید آنها را با تمرین در ناخودآگاه خود بازسازی کنند.
ابزار اول: رفتار ایده آل انسانی
یکی از ابزارهای بسیار مهمی که موقع طی کردن باید از آن به خوبی استفاده کنیم رفتار ایده آل انسانی است، که از سه کلمه: «محترمانه، قاطعانه و منصفانه» تشکیل شده است.
محترمانه بودن شرط اول این ابزار است، یعنی شما فردی محترم هستید و شخصی که می خواهید با آن چیزی را طی کنید هم قابل احترام است، پس از کلمات و لحن محترمانه ای استفاد کنید.
شرط دوم هم این است که در زمان طی کردن باید در کلام شما قاطعیت وجود داشته باشد، منظورم این نیست که با تن صدای بلند صحبت کنید که شخص فکر کند پرخاشگری می کنید، منظور این است که به شخص، این احساس را بدهید که من به صحبت های خود، آگاه و مطئنیم و بر همین اساس هم اقدام خواهم کرد.
و شرط آخر هم منصفانه بودن است یعنی اینکه موقع طی کردن حق کسی ضایع نخواهد شد.
ابزار دوم: داشتن اعتماد به نفس
اعتماد به نفس یکی از نیازهای مهم هر فرد است و تعاریف زیادی هم دارد، برای بدست آوردن آن هم قطعاً نیاز به تمرین است اما تعریفی که ما اینجا به کار می بریم این است که بین تصور ذهنی خود و مهارت هایتان تعادل باشد.
یعنی اینکه تصور ذهنی شما از خودتان این است که من فردی هستم محترمانه، قاطعانه و منصفانه صحبت می کنم و این کار را عالی انجام می دهم، در عین حال مهارت طی کردن را هم بلدم. البته اول کار به شما حق می دهم که این تعادل حفظ نشود اما در پایان این مقاله و با انجام مراحل طی کردن و تمرین های آن مطمئن باشید که این تعادل حفظ خواهد شد و اعتماد به نفس لازم در طی کردن را نیز به دست خواهید آورد.
ابزار سوم: زبان بدن
زبان بدن به مجموعه ی رفتارهای غیرکلامی و فیزیکی ما اطلاق می شود که در آن فرد بدون صحبت کردن قادر به انتقال پیام و برقراری ارتباط با دیگران است یا بهتر بگویم با ترکیب کلام، لحن و زبان بدن خود منظور خود را بهتر و واضح تر می رساند، چون تکنیک ها و گفته های این مبحث بسیار زیاد است و می توانید با جستجو کردن در اینترنت آنها را فرا بگیرید، فقط بسنده می کنم که موقع طی کردن لطفاً ارتباط چشمی خوبی داشته باشید و به حالات بدن خود آگاه باشید و وقتی رفتار ایده آل انسانی که اشاره کردیم و اعتماد به نفس با زبان بدن مناسب ترکیب شود، مطمئناً نتیجه بهتری از کار خود خواهید گرفت.
مثلاً وقتی که می خواهید چیزی را با فرزند خود طی کنید اگر بنشینید و هم قد او شوید خواهید دید که نتیجه بهتر خواهد بود.
اقدام کن: لطفاً همین حالا قبل از اینکه مطالعه را ادامه بدهید
چند ثانیه چشم های خود را ببندید و خود را انسانی تصور کنید که با اعتماد به نفس بالا و بدون رودربایسی محترمانه، قاطعانه و منصفانه در حال طی کردن با دیگران است، چه احساسی دارید؟
مراحل وا کندن سنگ ها
خب رسیدیم به بهترین جای مقاله تا حالا یاد گرفتیم که اگر چیزی را از قبل طی نکنیم چه تبعاتی در انتظارمان خواهد بود و اگر طی کننده خوبی باشیم تبدیل به چه انسانی خواهیم شد و اینکه چرا اصلاً سراغ مراحل طی کردن نمی رویم و در آخر به ابزارهای مهم طی کردن هم اشاره شد.
حالا نوبت می رسد به مهم ترین بخش این مقاله جایی که می خواهیم یاد بگیریم چطور و طبق چه مراحلی پیش برویم تا به بهترین شکل ممکن بتوانیم چیزی را با کسی یا اشخاصی طی کنیم، این مراحل را می توانید به صورت شفاهی(گفتگو) و یا کتبی انجام دهید.
ابتدا 6 مرحله را توضیح می دهیم و سپس برای درک بهتر مطلب مثال های واضحی مطرح خواهد.
6 مرحله واکندن همه سنگ ها
- زمان دقیق( چهار چه): در اولین مرحله زمان دقیق شروع و پایان را طی کنید، زمان دقیق یعنی اینکه چه سالی؟ چه ماهی؟ چه روزی؟ چه ساعتی؟ البته این چهار چه ممکن است در بعضی طی کردن ها کمتر شود و بستگی به شرایط شما دارد، مثلاً وقتی می خواهید ماشینتان را به کسی قرض بدهید شاید فقط کافی باشد که فقط ساعت را مشخص کنید.
- مبلغ دقیق: دقیقاً مشخص کنید که قرار است چه مبلغی را پرداخت و یا دریافت کنید، خیلی وقت ها پیش می آید که نمی توان مبلغ دقیق را طی کرد اما می توانید حداکثر آن را مشخص کنید.
- نحوه عملکرد: در این مرحله دقیق مشخص کنید که کار قرار است به چه شکل پیش برود پارامترهای زیر می تواند این دید را به شما بدهد:
- مراحل کار
- کیفیت کار
- به چه شیوه ای انجام می شود
- با چه کسانی انجام می شود
- اولین اقدام چه هست
- تبعات دقیق: این مرحله بسیار مهم است در واقع اگر نادیده گرفته شود طی کردن شما ناقص خواهد شد، باید تمام تبعات را پیش بینی کنید تا اگر توافق، طبق خواسته شما پیش نرفت همه چیز از قبل مشخص باشد، سوالاتی از این دست می توانید بپرسید:
اگر در زمان مشخص انجام نشد چه اقدامی صورت می گیرد؟
اگر کیفیت طی شده را نداشت چه می شود؟
اگر به تعهدات خود پایبند نبودید چه می شود؟
و…
- به صورت فیزیکی باشد: اولین و بهترین مورد مکتوب کردن است، وقتی صحبت از مکتوب کردن می شود، یاد جمله یکی از دوستانم می افتم که می گفت: “نوشته برای وراثه و شفاهی گفتن فقط برای طرفین”. وقتی چیزی را مکتوب می کنیم خدای ناکرده اگر اتفاقی ناگوار برایمان رخ بدهد نوشته گویای همه چیز است اما وقتی که شفاهی باشد طرف مقابل می تواند تمام توافقات را به نفع خودش تمام کند! تا می توانید طی کردن های خود را در صورت لزوم مکتوب کنید، در زیر به برخی از نمونه های فیزیکی اشاره می کنم:
مکتوب: به صورت یک دست نوشته یا تایپ شده و یا یک فرم از قبل مشخص شده با جاهای خالی و یا در صورت مهم بودن محضری کردن آن.
شبکه های اجتماعی: می توانید در شبکه های اجتماعی مانند تلگرام از شخص تأییدیه بگیرید و با شخص طی کنید، به عنوان مثال قبلاً که کار طراحی انجام می دادم طرح های نهایی را در تلگرام برای مشتریان با این متن ارسال می کردم:
“لطفاً طرح را از نظر املایی، رنگ، تصاویر، کیفیت و هر آنچه که مد نظر شما بوده، مشاهده کنید و در صورت تایید جمله «این طرح در تاریخ فلان مورد تایید اینجانب قرار گرفت و برای چاپ بلامانع است» را در زیر طرح بنویسید.”
ضبط صدا یا تصویر: در برخی موارد که از اهمیت کمی برخوردارند می توانید صدای طرف مقابل را هنگام طی کردن ضبط کنید البته یادتان باشد که حتماً به او بگویید که من در حال ضبط کردن این توافق هستم و او را از این بابت در جریان بگذارید، و یا اینکه از وضع موجود فیلم بگیرید و توافقات را بیان کنید.
- یاد آوری و تأیید دوم: در مرحله آخر توافقات طی شده را یادآور شوید و از طرف مقابلتان تأییدیه بگیرید، مثلاً می گویید: پس قرار ما شد فلان تاریخ با این مبلغ درست است؟ و یا مراحل انجام کار این شد بله؟ و یا قبل از زمان انجام کار دوباره تماس بگیرید و یا پیام بدهید که قرار ما این شد درست است؟ پس من فردا فلان ساعت منتظر شما هستم.
مراحل وا کندن سنگ ها
خب رسیدیم به بهترین جای کتاب تا حالا یاد گرفتیم که اگر چیزی را از قبل طی نکنیم چه تبعاتی در انتظارمان خواهد بود و اگر طی کننده خوبی باشیم تبدیل به چه انسانی خواهیم شد و اینکه چرا اصلاً سراغ مراحل طی کردن نمی رویم و در آخر به ابزارهای مهم طی کردن هم اشاره شد.
حالا نوبت می رسد به مهم ترین بخش این مقاله جایی که می خواهیم یاد بگیریم چطور و طبق چه مراحلی پیش برویم تا به بهترین شکل ممکن بتوانیم چیزی را با کسی یا اشخاصی طی کنیم، این مراحل را می توانید به صورت شفاهی(گفتگو) و یا کتبی انجام دهید.
ابتدا 6 مرحله را توضیح می دهیم و سپس برای درک بهتر مطلب مثال های واضحی مطرح خواهد.
6 مرحله واکندن همه سنگ ها
- زمان دقیق( چهار چه): در اولین مرحله زمان دقیق شروع و پایان را طی کنید، زمان دقیق یعنی اینکه چه سالی؟ چه ماهی؟ چه روزی؟ چه ساعتی؟ البته این چهار چه ممکن است در بعضی طی کردن ها کمتر شود و بستگی به شرایط شما دارد، مثلاً وقتی می خواهید ماشینتان را به کسی قرض بدهید شاید فقط کافی باشد که فقط ساعت را مشخص کنید.
- مبلغ دقیق: دقیقاً مشخص کنید که قرار است چه مبلغی را پرداخت و یا دریافت کنید، خیلی وقت ها پیش می آید که نمی توان مبلغ دقیق را طی کرد اما می توانید حداکثر آن را مشخص کنید.
- نحوه عملکرد: در این مرحله دقیق مشخص کنید که کار قرار است به چه شکل پیش برود پارامترهای زیر می تواند این دید را به شما بدهد:
- مراحل کار
- کیفیت کار
- به چه شیوه ای انجام می شود
- با چه کسانی انجام می شود
- اولین اقدام چه هست
- تبعات دقیق: این مرحله بسیار مهم است در واقع اگر نادیده گرفته شود طی کردن شما ناقص خواهد شد، باید تمام تبعات را پیش بینی کنید تا اگر توافق، طبق خواسته شما پیش نرفت همه چیز از قبل مشخص باشد، سوالاتی از این دست می توانید بپرسید:
اگر در زمان مشخص انجام نشد چه اقدامی صورت می گیرد؟
اگر کیفیت طی شده را نداشت چه می شود؟
اگر به تعهدات خود پایبند نبودید چه می شود؟
و…
- به صورت فیزیکی باشد: اولین و بهترین مورد مکتوب کردن است، وقتی صحبت از مکتوب کردن می شود، یاد جمله یکی از دوستانم می افتم که می گفت: “نوشته برای وراثه و شفاهی گفتن فقط برای طرفین”. وقتی چیزی را مکتوب می کنیم خدای ناکرده اگر اتفاقی ناگوار برایمان رخ بدهد نوشته گویای همه چیز است اما وقتی که شفاهی باشد طرف مقابل می تواند تمام توافقات را به نفع خودش تمام کند! تا می توانید طی کردن های خود را در صورت لزوم مکتوب کنید، در زیر به برخی از نمونه های فیزیکی اشاره می کنم:
مکتوب: به صورت یک دست نوشته یا تایپ شده و یا یک فرم از قبل مشخص شده با جاهای خالی و یا در صورت مهم بودن محضری کردن آن.
شبکه های اجتماعی: می توانید در شبکه های اجتماعی مانند تلگرام از شخص تأییدیه بگیرید و با شخص طی کنید، به عنوان مثال قبلاً که کار طراحی انجام می دادم طرح های نهایی را در تلگرام برای مشتریان با این متن ارسال می کردم:
“لطفاً طرح را از نظر املایی، رنگ، تصاویر، کیفیت و هر آنچه که مد نظر شما بوده، مشاهده کنید و در صورت تایید جمله «این طرح در تاریخ فلان مورد تایید اینجانب قرار گرفت و برای چاپ بلامانع است» را در زیر طرح بنویسید.”
ضبط صدا یا تصویر: در برخی موارد که از اهمیت کمی برخوردارند می توانید صدای طرف مقابل را هنگام طی کردن ضبط کنید البته یادتان باشد که حتماً به او بگویید که من در حال ضبط کردن این توافق هستم و او را از این بابت در جریان بگذارید، و یا اینکه از وضع موجود فیلم بگیرید و توافقات را بیان کنید.
- یاد آوری و تأیید دوم: در مرحله آخر توافقات طی شده را یادآور شوید و از طرف مقابلتان تأییدیه بگیرید، مثلاً می گویید: پس قرار ما شد فلان تاریخ با این مبلغ درست است؟ و یا مراحل انجام کار این شد بله؟ و یا قبل از زمان انجام کار دوباره تماس بگیرید و یا پیام بدهید که قرار ما این شد درست است؟ پس من فردا فلان ساعت منتظر شما هستم.
و حالا یک مثال خوب از این شش مرحله:
در ادامه یک مثال زده خواهد شد و می خواهیم طبق 6مرحله گفته شده با افراد طی کنیم، یادتان باشد که همه این مراحل ممکن است در برخی از موقعیت ها به کار نرود، مثلاً وقتی سوار تاکسی می شوید که تاکسی متر دارد و بر اساس مسافت مبلغ مشخص می شود نمی توانید مبلغ دقیق را طی کنید اما می توانید زمان را مشخص کنید و یا نحوه عملکرد را که بگویید: لطفاً از این خیابان ها بروید و شاید نیاز به مشخص کردن تبعات و مکتوب کردن هم نباشد مثلاً خنده دار است اگر بگویید: «خب اگر من را به مقصد نرساندید چه؟» و یا بخواهید مکتوب کنید بگویید: «خب پس بنویسید که من را در فلان ساعت به فلان جا می رسانید!» اما مرحله آخر را می توانید، مثلاً بگویید:«خب پس با فلان مبلغ من با شما می آیم».
برویم سراغ مثال:
فرض کنید ماشین شما احتیاج به رنگ دارد و با نقاش می خواهید طی کنید.
- خب در این مرحله «زمان دقیق» را باید با او طی کنید، معمولاً اغلب فنی کاران عادت بدی که دارند، کار فرد را زخمی می کنند تا مشتری را از دست ندهند و بعد با خیال راحت سراغ کارهای قبلی خود می روند.
مثلاً الان ممکن است نقاش یه لایه بتونه روی آن بکشد و بعد بگوید: ماشین شما خیلی کار ندارد فردا بیارید ان شاالله زود تمام می شود، در اینجا باید بپرسید: ممنون می شوم دقیق بفرمایید که چه تاریخی تمام می شود؟ باز هم شاید بگوید دوشنبه، سه شنبه هفته آینده! در اینجا از تکنیک “یا” استفاده کنید و بین دوشنبه و سه شنبه “یا” بیاورید و بگویید: دوشنبه یا سه شنبه؟ و در نهایت سه شنبه را به عنوان تحویل کار مشخص کند. با این کار او متوجه می شود که زمان دقیق برایتان مهم است و نمی تواند مثل دیگر مشتری ها با شما رفتار کند.
- خب تا اینجا زمان دقیق ما مشخص شد و باید «مبلغ دقیق» را با او طی کنیم، شاید او بگوید مبلغ دقیق مشخص نیست و باید ببینم چقدر وسیله نیاز دارد و چقدر کار می برد. در اینجا می توان به او حق داد اما یادتان باشد که حداکثر مبلغ را طی کنید و محترمانه و قاطع بپرسید: ممنون می شوم بفرمایید که حداکثر چقدر هزینه می برد؟ لطفاً تمام هزینه ها را اعم از دستمزد، وسیله هایی که به کار می برید و … را لحاظ کنید، شاید او بگوید حداکثر یک میلیون تومان می شود.
- بریم سراغ «نحوه عملکرد» در این مرحله می توانید در مورد اینکه ماشین شما در کارگاه او می ماند تا زمان تحویل یا اینکه در پایان روز باید ماشین را ببرید و دوباره سر یک ساعت مشخص بیاورید صحبت کنید، در مورد کیفیت کار صحبت کنید، همچنین مشخص کنید که وسایل مورد نیاز را شما باید خریداری کنید یا او طبق فاکتوری که در پایان به شما می دهد این کار را انجام می دهد.
- در مرحله «تبعات دقیق» تمام آن چیزی که به ذهنتان می رسد را طی کنید، مانند:
اگر سر تاریخ مشخص تحویل ندادید چه؟
اگر ماشین آن کیفیتی که می گویید را نداشت یا دو رنگ از آب در آمد چه؟
اگر در کارگاه اتفاقی برای ماشین افتاد چه می شود؟
و…
- اگر می توانید در این مرحله توافق خود را به هر شکلی که صلاح می دانید فیزیکی کنید.
- در پایان هم تمام آن چیزی را که طی کردید «یادآوری» کنید و تأییدیه بگیرید. بگویید: خب پس قرار تحویل ما شد سه شنبه هفته آینده که می شود 18اسفند ماه و فرمودید که نهایتاً یک میلیون تومان هزینه اش می شود، درست است؟ خب پس فردا ساعت 8 صبح باید ماشین را بیاورم؟
آخه مگه میشه!؟
شاید الان با خودتان فکر کنید و بگویید: “چقدر سخت شد! آخه مگه میشه اینطوری با کسی طی کرد؟” باید به شما بگویم بله، اگر بخواهید و سماجت کنید می شود.
متأسفانه چون اغلب مردم به این شکل طی نکردند، الان برای شما سخت و تعجب آور است. اما یادتان باشد که شما در حال تبدیل شدن به انسانی هستید که نمی خواهید وارد درگیری ها و تبعاتی شوید که به واسطه طی نکردن ممکن است برایتان رخ بدهد.
لطفاً برای ساخت مسیر عصبی و کسب مهارت در “طی کرد از قبل” تمرینات پیشنهادی که در ادامه آورده شده است را با خود و یا دوستانتان انجام دهید.
چند پیشنهاد برای طی کردن از قبل
- می خواهید تاکسی دربست بگیرید اما راننده مبلغ را به شما نمی گوید.
- یکی از وسایل شخصی شما که خیلی برایتان اهمیت دارد خراب شده است و آن را برای تعمیر نزد فنی کار می برید.
- دوستتان وسیله ای از شما قرض می خواهد.
- یکی از آشنایان شما مبلغ قابل توجهی را به عنوان قرض از شما درخواست می کند.
- می خواهید پروژه ای را به شخص و یا گروهی واگذار کنید.
اقدام کن:
لطفاً چند لحظه فکر کنید و موقعیت های گذشته خود را و یا موقعیت های دیگران را بیاد بیاورید و با خود بگویید که اگر در آن موقعیت قرار بگیرم چطور با این شش مرحله سنگ هایم را وا می کنم؟
دیدگاهتان را بنویسید